Documentaireserie ‘Een goede dood’

Op maandag 6 mei start de nieuwe impactvolle documentaireserie van Elena Lindemans, ‘Een goede dood’.
In deze serie volgt de kijker zes mensen die ernstig lijden en een euthanasieverzoek hebben, maar ook de artsen en psychiaters die deze verzoeken oppakken en onderzoeken.

Expertisecentrum Euthanasie heeft intensief meegewerkt aan deze indrukwekkende serie, waarvan de opnames al ruim twee jaar geleden zijn gestart. Expertisecentrum Euthanasie vindt het belangrijk dat er op een goede manier kennis wordt gedeeld over hoe euthanasietrajecten verlopen, voor welke dilemma’s artsen soms komen te staan en hoe de consulenten van Expertisecentrum Euthanasie hierbij kunnen ondersteunen.

In de serie wordt onder andere een voormalig psychiater van Expertisecentrum Euthanasie gevolgd. Ook zijn twee consulenten euthanasie te zien, die een huisarts en een psychiater bijstaan bij een complex euthanasietraject.
Na de opnames van ‘Een goede dood’ verscheen het jaarverslag 2023 van Expertisecentrum Euthanasie, waaruit blijkt dat een steeds grotere groep psychiaters bereid is om euthanasieverzoeken op te pakken, veelal met hulp van onze consulenten. Het aantal psychiaters dat een consulent van het expertisecentrum inschakelt is vorig jaar verdubbeld. Patiënten worden het liefst door hun eigen behandelaar gehoord in hun euthanasieverzoek, dus het is erg fijn voor patiënten dat steeds meer patiënten door hun eigen psychiater of (huis)arts worden geholpen.
De vier afleveringen van ‘Een goede dood’ zijn vanaf maandag 6 mei wekelijks om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.