Wanneer de patiënt een concreet euthanasieverzoek uit, is al dan niet met spoed onderzoek vereist.
Uitgebreide aantekeningen in het dossier
Beschrijf het euthanasieverzoek, de voorgeschiedenis, de actuele situatie en omstandigheden waar de patiënt zich in bevindt en benoem de zorgvuldigheidseisen achtereenvolgens. Belangrijk is dat u kunt verwoorden waarom en hoe u tot de overtuiging bent gekomen dat het euthanasieverzoek voldoet aan de zorgvuldigheidseisen.
Is er een persoonlijke schriftelijke wilsverklaring en is deze up-to-date?
Zoals beschreven is in het vooronderzoek, wordt in bepaalde situaties geadviseerd een geschreven euthanasieverzoek toe te voegen aan het dossier. De wilsverklaring is niet wettelijk vereist, maar kan het mondelinge euthanasieverzoek kracht bij zetten. Denk aan een fase van dementie waarbij twijfel is over de wilsbekwaamheid. Euthanasie bij gevorderde dementie is zelfs alleen maar mogelijk met een geschreven euthanasieverzoek, aangezien de patiënt zijn verzoek zelf niet meer kan herhalen. Het geschreven euthanasieverzoek kan dan het mondelinge verzoek vervangen (artikel 2.2 wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding). Daarmee heeft de schriftelijke wilsverklaring dezelfde status als een mondeling verzoek om euthanasie. Ook bij snel progressieve ziektebeelden waarbij de patiënt steeds moeilijker verbaal of non verbaal kan communiceren, wordt aangeraden een schriftelijke wilsverklaring op te stellen.
(bron: Euthanasiecode 2022)
De zorgvuldigheidseisen die door de wet worden gesteld, kunnen in sommige gevallen om extra onderzoek vragen, denk aan behandelopties en wilsbekwaamheid.
Wilsbekwaamheid
Bij twijfel over de wilsbekwaamheid voor het euthanasieverzoek (bijvoorbeeld bij dementie, psychiatrie, minderjarigen, patiënten met een verstandelijke beperking, patiënten met afasie) wordt geadviseerd een ter zake kundige arts te raadplegen.
Bij wilsonbekwaamheid kan een schriftelijk euthanasieverzoek in plaats treden van een mondeling verzoek, mits deze herhaaldelijk met u of een andere arts is besproken en bevestigd.
(bron: Euthanasiecode 2022)
Wat voor de ene patiënt nog draaglijk is, is dat voor een ander niet. Het gaat om de beleving van de individuele patiënt in het licht van zijn levens- en ziektegeschiedenis, normen en waarden en (psychische en fysieke) draagkracht. De ‘ondraaglijkheid’ van het lijden gaat dus niet over wat u als arts zélf ondraaglijk zou achten mocht u zich in de situatie van de patiënt bevinden, maar om wat u, rekening houdend met het perspectief van de patiënt, ondraaglijk zou achten. Het is dus van belang de biografie van de patiënt mee te nemen in de beoordeling van het ondraaglijk lijden. Laat zo mogelijk de biografie op schrift zetten door de patiënt of indien dit niet meer mogelijk is, door de familie.
(bron: Euthanasiecode 2022)
Van een weloverwogen verzoek kan alleen sprake zijn als de patiënt goed op de hoogte is van zijn of haar gezondheidssituatie (ziekte, diagnose, prognose en behandelmogelijkheden).
(bron: Euthanasiecode 2022)
Deze zorgvuldigheidseis, die gezien moet worden in relatie tot de uitzichtloosheid van het lijden, houdt verband met het ingrijpende en onomkeerbare karakter van euthanasie. Er is sprake van een alternatief voor euthanasie als er een reële en voor de patiënt redelijke uitweg is om het lijden te verzachten of weg te nemen. Een ingrijpende of langdurige interventie met een beperkt resultaat zal in het algemeen niet als een ‘redelijk alternatief’ kunnen worden aangemerkt.
Extra aandacht wordt gevraagd bij psychiatrie of een combinatie van somatiek en psychiatrie. Ook in dat geval moet u beoordelen of er nog reële behandelopties zijn. Geadviseerd wordt een onafhankelijk psychiater te raadplegen ter beoordeling van de wilsbekwaamheid en de uitzichtloosheid van het lijden van de patiënt. Komt het euthanasieverzoek mogelijk voort uit een onderliggende depressie, waarvoor behandeling mogelijk is?
Belangrijk is een goede verslaglegging en motivatie, als u samen met de patiënt besluit om af te zien van eventuele behandelopties.
(bron: Euthanasiecode 2022)
Gaat de voorkeur uit naar hulp bij zelfdoding of intraveneuze methode?