‘Dominique levert onmisbare begeleiding.’

Consulent euthanasie betekent veel voor patiënt én psychiater

Steeds meer psychiaters schakelen een consulent van het expertisecentrum in voor hulp bij een euthanasieverzoek. Een van deze consulenten is Dominique Rijnja (62).

Help mij sterven; een indringender verzoek is er niet. Bij Expertisecentrum Euthanasie werken consulenten die artsen begeleiden, zodat patiënten met hun verzoek niet naar een onbekende behandelaar hoeven. “Het betekent veel voor patiënt én arts”, vertelt Dominique Rijnja, psychiatrisch verpleegkundige bij het expertisecentrum. Als consulent helpt ze artsen die zelf het euthanasieverzoek van hun patiënt willen oppakken. “Steeds meer psychiaters vinden euthanasiezorg onontkoombare en goede zorg”, merkt ze. “Maar voor de meesten is het een nieuw terrein.”

Drempel

“De consulent is het klankbord, de sparringpartner, waardoor de psychiater een gefundeerd standpunt kan innemen”, vervolgt Rijnja. “De uitkomst kan ook ‘nee’ zijn. Ik vind het belangrijk dat die ruimte wordt gevoeld. Euthanasie is geen sinecure. Wat zijn de beslismomenten en hoe is het wettelijk geregeld? Wanneer durf je te zeggen: ik weet het ook niet meer, je wordt niet beter, maar ik blijf bij je en ik help je met een waardig levenseinde.”

De consulent is een sparringpartner, waardoor de psychiater zijn eigen standpunt kan bepalen.

Consulenten zorgen ervoor dat alle stappen van het euthanasietraject zorgvuldig worden gezet. “Patiënten hebben vaak haast. Ik maak ze duidelijk: luister, je behandelaar wil jou helpen, het is een complex traject, gun hem de tijd om tot een beslissing te komen.” Consulenten helpen ook met praktische aspecten. “Vaak is het technische stuk al een drempel. Voor de meeste psychiaters is het lang geleden dat ze een infuus hebben ingebracht.”

Toewijding

Momenteel begeleidt Rijnja vijf psychiaters en twee verpleegkundig specialisten die als regiebehandelaar bij een verzoek betrokken zijn. Haar toewijding op een gebied waarvoor veelal de kennis, tijd of ervaring ontbreekt wordt gewaardeerd. Een psychiater vat het kort en krachtig samen: ‘Dominique levert onmisbare begeleiding bij het organiseren en uitvoeren van euthanasie in verband met psychisch lijden’.

U kunt bij ons terecht voor

  • Advies
  • Hulp bij toetsing wettelijke zorgvuldigheidseisen
  • Hulp bij aanvragen second opinion
  • Hulp bij feitelijke uitvoering
  • Hulp bij dossier RTE
  • Emotionele steun
  • Nascholingen, waaronder ‘Euthanasie bij psychiatrie’ (Accreditatie: 4 pnt.)

Adviezen en begeleiding kunnen variëren van een eenmalig telefonisch consult tot begeleiding van het gehele traject, afhanke­lijk van uw vraag. U houdt de regie. Voor vragen rondom euthanasiezorg of begeleiding bij het euthanasietraject van uw patiënt kunt u ons bellen via 070 217 06 01 (ma t/m vrij van 09:00 tot 17:00 uur). Deze overleglijn is uitsluitend voor artsen en verpleegkundigen. Via deze link leest u meer over de consulent euthanasie en kunt u ook het aanvraagformulier invullen. De inzet van de consulent is gratis.

Geplaatst op Fotografie: Martijn Beekman. Tekst: Elke Swart © Expertisecentrum Euthanasie