Vriend

Fragiel was ze. Ze zat op de bank, kussens in haar rug, plaid over haar benen en een boek in haar hand. Een eenvoudig boek, uitgezocht door een van haar dochters. Ze was nog steeds mooi, zag er jonger uit dan ze was. Het was niet zo moeilijk om in Maria de danseres te zien die ze vroeger was. Ze had gedanst in het ballet van Penney de Jager in de hoogtijdagen van AVRO’s Toppop. Een mooi en rijk gevuld leven met Henk, de kinderen en de kleinkinderen. Nooit ziek geweest. Altijd gewerkt.

De psychiaters stonden voor een raadsel.

Op haar 73e raakte ze van het ene op het andere moment diep depressief. Totaal van de wereld. Onze wereld was de hare niet meer. Tijdens de opname van negen maanden doorliep ze het hele depressieprotocol: alle denkbare medicatie en vierentwintig elektroshocks die haar geheugen beschadigden. Niets hielp. De psychiaters stonden voor een raadsel: niemand snapte de oorzaak van de plotselinge kortsluiting in haar brein. En nu was er niets over van wie zij ooit was. Ze was verworden tot iemand die ze niet meer herkende. Ze raakte vervreemd van zichzelf, van haar man, haar kinderen. Geobsedeerd door de dood, de verlossing.

Henk, die haar aanbad, hield continue toezicht. Wilde voorkomen dat ze zichzelf iets aan zou doen. Wilde alles proberen om haar beter te maken. Tot het besef kwam dat hij haar moest laten gaan.

Tegen ons zei ze dat ze zich niets meer kon herinneren van alle opnames. Ze leefde in een hel, ze wilde vluchten, maar ze wist niet hoe. Ze hunkerde naar de dood. Het kon haar niet eens meer schelen dat ze haar dierbaren daarmee verdriet deed. Zo groot was de nood. Ze kreeg euthanasie op Valentijnsdag. De dag van de liefde, die ze voelde en kon uiten toen ze omringd door haar man en haar kinderen afscheid nam.

Een warme omhelzing op 30 juni 2023 tijdens een Vriendenbijeenkomst. Henk was vriend geworden. Ik was blij dat het hem goed ging. En hij was blij omdat hij net als alle vrienden een bijdrage levert aan de bekostiging van studiedagen, intervisie- bijeenkomsten, en natuurlijk aan het werk van onze consulenten.

Recent sprak ik Henk. Hij is ziek zonder uitzicht op verbetering.
Of wij hem kunnen helpen?