‘Ik heb geen spatje twijfel over deze casus.’

Huisarts blij met hulp consulent euthanasie

Huisarts Ingeborg Rozenboom had in haar 20-jarige carrière nog nooit met euthanasie te maken gehad. Toch gaf zij gehoor aan het euthanasieverzoek van een patiënt met dementie. “Dankzij de consulent van Expertisecentrum Euthanasie durfde ik het aan.”

“Met een patiënt deel je lief en leed. Waarom zou ik er dan niet voor iemand zijn als die mijn hulp vraagt bij euthanasie?”

Rozenboom werkte lange tijd in een praktijk in een Haagse wijk met veel allochtone patiënten. “Daar kwam euthanasie niet op mijn pad. Ook al had ik mij altijd voorgenomen om een verzoek niet uit de weg te gaan. Met een patiënt deel je lief en leed. Waarom zou ik er dan niet voor iemand zijn als die mijn hulp vraagt bij euthanasie?” Dus toen op haar huidige werkplek een bijna 80-jarige patiënt met dementie een euthanasieverzoek bij haar neerlegde, zei Rozenboom geen nee. “Al werd mij snel duidelijk dat ik hulp nodig had om te weten wat ik wel en wat ik niet kan doen.”

Huisbezoek

De Waddinxveense huisarts belde met Expertisecentrum Euthanasie en werd gekoppeld aan consulent en verpleegkundige Noor van den Bergh. “Ik wilde graag dat ze met mij meeging op huisbezoek. Dat deed ze ook en dat was heel fijn. Ze maakte mij duidelijk hoe belangrijk het is om aan de familie uit te kunnen leggen wanneer euthanasie bij dementie wél mogelijk is en wanneer niet, zodat de verwachtingen realistisch zouden zijn.” Dankzij Van den Bergh kreeg Rozenboom het gevoel er niet alleen voor te staan. “Hierdoor heb ik geen spatje twijfel over deze casus. Ik heb het juiste gedaan.”

‘De SCEN-arts was vol bewondering.’

Specialist

De consulent ging nóg een keer mee op huisbezoek en adviseerde Rozenboom toen de hulp van een specialist ouderengeneeskunde in te roepen. “Zodat het verzoek van mevrouw niet alleen door haar uitvoerige en recente wilsverklaring, maar ook door het verslag van de specialist ouderengeneeskunde goed gedocumenteerd was.” Trots: “De SCEN-arts was in zijn verslag vol bewondering hoe goed alles op orde was. Dat was heel fijn en zijn woorden stelden mij gerust.”

Expertise

Op verzoek van Rozenboom was Van den Bergh ook bij de euthanasie aanwezig. “Ik wilde dat niet alleen doen omdat ik het nog nooit had gedaan. En stel dat de patiënt opeens toch nee zou zeggen, dan was er ook extra steun voor de familie.” Rozenboom is blij met de hulp van de consulent. “Bij mijn eigen collega’s was dergelijke expertise er niet. Als ik Noor niet had gehad, had ik deze casus overgedragen aan Expertisecentrum Euthanasie. Dankzij haar hulp denk ik dat ik het voortaan zelfstandig kan.”

Consulenten begeleidden afgelopen jaar 517 artsen

In 2023 hebben consulenten euthanasie van het expertisecentrum 517 artsen begeleid, zodat zij hun patiënten zelf konden helpen. Het advies- en begeleidingswerk van het expertisecentrum wordt niet vergoed door zorgverzekeraars en is alleen mogelijk door bijdragen van de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie; dankzij u.

Heeft uw arts geen ervaring met euthanasie of onvoldoende kennis om uw verzoek in behandeling te kunnen nemen? Wijs hem of haar dan op de consulent euthanasie.

Geplaatst op Fotografie: Maartje Geels. Tekst: Marloes Elings © Expertisecentrum Euthanasie.