Even mailen met… Elena Lindemans

Vanaf maandagavond 6 mei op NPO2: Een goede dood, een documentaireserie van Elena Lindemans. Wij vroegen haar: waarom wilde je deze serie maken?

“Ruim twee jaar heb ik gefilmd voor Een goede dood en pas tijdens de montage drong het goed tot mij door dat ik in die tijd zes mensen van dichtbij dood heb zien gaan. Mensen die net als mijn moeder psychisch al lange tijd leden en daarom uit het leven wilden stappen.

Van de zes hoofdpersonen kregen Pythia en Marte euthanasie van een psychiater van Expertisecentrum Euthanasie, Jan en Wil besloten er zelf een einde aan te maken, Yvonne kreeg euthanasie van haar eigen psychiater (die dit voor het eerst deed en werd begeleid door een consulent van het expertisecentrum) en Marij stierf in een verpleeghuis aan de gevolgen van dementie ondanks haar jarenlange inspanningen en toezegging van haar huisarts om haar ‘een goede dood’ te bezorgen.

Ruim twintig jaar na mijn moeders wanhoopsdaad (waar ik in 2014 de documentaire Moeders springen niet van flats over maakte) en na invoering van de euthanasiewet in 2002, onderzoek ik de praktijk voor mensen die nu geestelijk lijden en een doodswens hebben. Worden zij gehoord? Of staan zij er nog vaak alleen voor? En welke dilemma’s ervaren psychiaters en huisartsen?”