Even mailen met… Onno Bosma

In zijn pas verschenen boek De jas met alle kleuren schrijft Onno Bosma over de suïcide van zijn levenspartner en oud-politica Ella Vogelaar. Zijn lezing tijdens de vriendenbijeenkomst op 28 oktober 2023 maakte indruk. Waarom is hij vriend van de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie?

 

“Ruim vier jaar geleden bracht mijn levenspartner Ella Vogelaar zich om het leven door het slikken van opgespaarde anti-depressiepillen. Toen ik na een verjaardagsvisite thuiskwam trof ik haar aan, vredig liggend op de bank in haar werkkamer. Later leerde ik dat zij en ik geluk hadden met het rustige overlijden: de methode is allesbehalve veilig.

Twee maanden eerder vroeg ze me of ik haar zou willen helpen wanneer het niet langer meer ging. Ze had haar hele leven periodes van diepe depressies en met het ouder worden kwamen die vaker terug. Ik sloot mijn hulp niet uit, maar vond dat ze eerst de medicatie moest hervatten waarmee ze een half jaar eerder was gestopt. Dat vond ze moeilijk. Ze moest het leven toch zonder pillen aankunnen?

We hebben de jaren voor haar overlijden goed met elkaar kunnen praten over haar periodiek terugkerende doodswens. Euthanasie volgens de voorschriften kwam daarbij nooit ter sprake. Als ze het deed moest het onder haar eigen regie gebeuren. Voor een autonome vrouw als Ella sprak dat vanzelf. De huidige praktijk maakt dat echter moeilijk.

'Twee maanden eerder vroeg ze me
of ik haar zou willen helpen.'

Na Ella’s dood is het voor mij duidelijker geworden hoeveel beter het voor ons allebei was geweest als we haar overlijden met elkaar hadden meegemaakt. Niet in de eenzaamheid waarin ze haar laatste uren moet hebben verkeerd. Ik ondersteun daarom alle stichtingen en verenigingen die de drempel willen verlagen om bij zwaar psychisch lijden uit het leven te stappen, ook als iemand in de ogen van medici ‘nog niet is uitbehandeld’.”