Van Termeij startte in augustus 2023 als relatiebeheerder voor de eerstelijnszorg. “Ik word met open armen ontvangen”, vertelt ze enthousiast. “Er is echt behoefte aan onze expertise. Als ik namens Expertisecentrum Euthanasie bel, word ik meteen serieus genomen. Lachend: “Dat werkt natuurlijk lekker. Iedereen denkt graag mee en alle deuren gaan open.
Als het eerste contact gelegd is, volgt vaak meer. “Een presentatie over euthanasiezorg kan weer leiden tot nascholingen of andere vormen van ondersteuning. Ik zie overal haakjes. Ik ben bijvoorbeeld in gesprek gegaan met een huisartsengroep en nu mogen we daar honderdtwintig artsen nascholen. Dat zijn concrete resultaten.”
De eerste maanden lag haar focus op Zuid-Holland, de provincie waaruit het expertisecentrum de meeste euthanasieverzoeken krijgt. “De netwerken palliatieve zorg wilden graag met ons samenwerken. Dat was perfect. De coördinatoren hebben contacten met huisartsen en de diverse zorggroepen. Gezamenlijk hebben we enquêtes uitgezet in de regio’s Gouda en Dordrecht om te inventariseren of huisartsen wel eens euthanasie hebben verleend en zo nee, waarom niet. Dit leverde waardevolle informatie op. Naast ‘gewetensbezwaren’, werd ‘emotioneel te belastend’ en ‘te spannend om hieraan te beginnen’ als reden opgegeven. Dit komt ook naar voren tijdens de gesprekken die ik met huisartsen en huisartsenorganisaties heb. Net als ‘gebrek aan tijd’ en ‘onvoldoende kennis en ervaring’. Ik merk ook dat artsen zich bezwaard kunnen voelen om een collega met het verzoek te belasten, dan verwijzen ze toch eerder door naar Expertisecentrum Euthanasie.”
Maar liefst 43 procent (regio Gouda) en 80 procent (regio Dordrecht) van de huisartsen gaf in de enquêtes aan behoefte te hebben aan nascholing. Het expertisecentrum biedt nascholingen aan en kan dit doen mede dankzij donaties van de Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie. De nascholingen worden door de deelnemers hoog beoordeeld, met een gemiddeld cijfer van 8,7. Van Termeij: “Het feit dat zoveel artsen nascholing willen, geeft aan dat zij openstaan voor euthanasiezorg.”
Behalve de nascholing is de consulent euthanasie een uitkomst voor veel artsen. “Zij kunnen met al hun vragen bij de consulent terecht, zich eenmalig laten adviseren of zich gedurende het gehele traject laten begeleiden. Huisartsenpraktijken en zorgorganisaties schakelen steeds vaker onze ‘regionale consulent’ in. Dit is een schot in de roos. Voor de arts voelt het vertrouwd om te kunnen sparren met een vast aanspreekpunt uit de eigen regio.”
Het expertisecentrum ontving dit jaar al 226 verzoeken van huisartsenpraktijken en zorginstellingen voor presentaties over euthanasiezorg. De bijdragen lopen uiteen van klinische lessen tot lezingen en presentaties op medische congressen. Van Termeij: “Onze artsen en verpleegkundigen zijn zeer welwillend om presentaties te verzorgen. Ook gaan zij met me mee naar gesprekken met huisartsgroepen. Ik vind het belangrijk om samen te kijken wat we voor de huisarts kunnen betekenen.”
De stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie maakt het werk van twee relatiebeheerders bij het expertisecentrum mede mogelijk. De relatiebeheerders bouwen bruggen tussen het centrum, artsen, praktijken en instellingen, en zorgen ervoor dat de mogelijkheden voor scholing en ondersteuning breed bekend worden.
Naast Mary van Termeij is Wilma Drager-Visee werkzaam als relatiebeheerder met een specifieke focus op de geestelijke gezondheidszorg (ggz), een gebied waar euthanasieverzoeken vaak extra complex en gevoelig zijn.
Om terug te gaan naar de nieuwsbrief, klik hier.
Geplaatst op Fotografie: Maartje Geels. Tekst: Annerieke Dekker © Expertisecentrum Euthanasie.