Expertisecentrum Euthanasie ondersteunt meer artsen bij het zelfstandig onderzoeken van euthanasieverzoeken.

Het afgelopen jaar heeft het Expertisecentrum Euthanasie een toenemend aantal artsen ondersteund bij het zelf onderzoeken van een euthanasieverzoek. Door middel van begeleiding, advies en scholing zijn steeds meer artsen in staat om zelfstandig complexe euthanasiezorg te verlenen. In 2024 begeleidden consulenten van het expertisecentrum 587 artsen. Hierdoor kon een groter aantal patiënten door hun eigen behandelaar geholpen worden.

Ook dit jaar kwam het merendeel van de consultaanvragen van huisartsen: in totaal 432, wat neerkomt op een stijging van bijna 14%. Daarnaast lieten 64 psychiaters zich begeleiden door een consulent euthanasie. De verzoeken waarbij consulenten ondersteunen, blijven veelal complex van aard. In 2024 was er een toename van 32% in consultaanvragen op basis van psychiatrische problematiek en een stijging van 25% bij aanvragen op basis van dementie. Daarnaast hebben vijf instellingen inmiddels een vaste consulent. Deze consulenten bieden niet alleen ondersteuning bij concrete casuïstiek, maar dragen ook bij op beleidsniveau.

“We zien dat steeds meer zorgverleners complexe euthanasieverzoeken zelf oppakken. Ons aandeel in de diagnostiek van dementie en stapeling van ouderdomsklachten is het afgelopen jaar afgenomen”, zegt Sonja Kersten, bestuurder van het expertisecentrum. “Dat zien we ook terug als we naar de landelijke cijfers kijken.” (bron: jaarverslag RTE 2024)

 

‘Het bewustzijn is gegroeid dat euthanasie onderdeel kan zijn van de zorg die psychiaters zelf bieden.'

Expertise delen

Expertisecentrum Euthanasie verzorgde in 2024 nascholingen voor 574 zorgprofessionals. Het aantal psychiaters dat deelnam aan een nascholing was bijna drie keer zo hoog als in 2023. De Overleglijn, speciaal voor zorgprofessionals met vragen over euthanasiezorg, werd 2.238 keer geraadpleegd. Er zijn in het hele land 264 presentaties en lezingen over euthanasiezorg gegeven aan zorgprofessionals, 60% meer als in 2023.

1.412 Hulpvragen ingewilligd

Naast de plek waar zorgprofessionals terecht kunnen voor advies, begeleidingen en scholingen is Expertisecentrum Euthanasie een vangnet voor patiënten die met hun euthanasieverzoek niet bij hun eigen behandelaar terecht kunnen. Het aantal hulpvragen en ingewilligde hulpvragen zijn ook in 2024 gestegen: 4.782 hulpvragen (274 meer dan in 2023) en in totaal werden 1.412 hulpvragen ingewilligd.

Meer dan de helft hulpvragers ouder dan zeventig

De meeste hulpvragers hebben uitbehandelde kanker, psychische aandoeningen of een combinatie van ouderdomsaandoeningen. Meer dan de helft is ouder dan zeventig jaar, en de meerderheid is vrouw. Dit beeld komt overeen met dat van 2023. Het aantal aanmeldingen van hulpvragers die psychisch lijden is iets toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Sonja Kersten: ‘Het bewustzijn is gegroeid dat euthanasie onderdeel kan zijn van de zorg die psychiaters zelf bieden. Psychiaters krijgen niet, zoals huisartsen, regelmatig een euthanasieverzoek. Dus de ervaring hoe je met een euthanasieverzoek omgaat, groeit logischerwijs langzaam.” Sinds 2013 is er door onze psychiaters veel expertise opgebouwd. Deze kennis dragen zij intern over naar artsen die geen psychiater zijn. Ook niet-psychiaters zijn nu in staat deze hulpvragen op een zorgvuldige manier te onderzoeken.

Expertisecentrum Euthanasie maakt het mogelijk dat iedereen die een euthanasieverzoek heeft en ondraaglijk en uitzichtloos lijdt, een zorgvuldig onderzoek van dat verzoek krijgt. Wij vinden dat euthanasie in beginsel thuishoort in de behandelrelatie tussen arts en patiënt. Wij bieden artsen advies, praktische ondersteuning en scholing, zodat zij een euthanasieverzoek van hun patiënt zelf kunnen oppakken. Expertisecentrum Euthanasie biedt daarnaast een vangnet voor patiënten die niet bij hun eigen arts terecht kunnen.