Actueel Geplaatst op
We zijn er voor u
“Het voelt niet goed”, zegt Riet van Tuil, VvEE-bestuurslid. “Je wilt natuurlijk meer dan alleen een financiële relatie met je donateurs. Normaal gesproken ontmoeten we elkaar op onze vriendenbijeenkomsten, nu die noodgedwongen zijn afgelast ben ik bang dat vrienden afhaken.” Die angst is vooralsnog ongegrond, verzekerde de penningmeester haar. “Het aantal vrienden dat ons steunt is gelijk gebleven; een geruststellende gedachte.”
Riet van Tuil: “Heeft u een vraag of wilt u uw verhaal kwijt? Alle vijf bestuursleden van de stichting VvEE staan u graag te woord”.
Toch zocht het bestuur manieren om ook tijdens de coronacrisis, waarin grote bijeenkomsten verboden zijn, zichtbaar te blijven. Verschillende opties werden onderzocht, waaronder kleinere bijeenkomsten. “Het bleek geen alternatief”, legt Van Tuil uit. “Deelnemers komen veelal met het openbaar vervoer, toch een risico, dat wil je niet. Veel van onze vrienden zijn kwetsbaar.” Een virtuele bijeenkomst leek weinig effectief: niet iedereen voelt zich thuis op de computer, slechts een derde van de 15.000 vrienden wil een digitale nieuwsbrief ontvangen.
‘We hebben besloten om een vriendenbijeenkomst na te bootsen op papier.’
“We hebben besloten om een vriendenbijeenkomst op papier na te bootsen: een extra nieuwsbrief rond het thema ouderdomsaandoeningen, inclusief de actuele ontwikkelingen bij Expertisecentrum Euthanasie en antwoorden op vragen van vrienden. We roepen iedereen op om een vraag in te sturen, het maakt niet uit waarover – wilsverklaring, euthanasie, wachtlijsten, legaten. Laat ons weten welke onderwerpen u in de extra nieuwsbrief graag behandeld wilt zien.”
Contact
Van Tuil benadrukt dat alle vrienden gewoon contact kunnen opnemen, telefonisch of via de mail, net als altijd. “We zijn er voor u. Heeft u een vraag of wilt u uw verhaal kwijt? Alle vijf bestuursleden van de stichting VvEE staan u graag te woord.”
In oktober zit Van Tuil (67) twee jaar in het bestuur. Samen met voorzitter Pieter Swildens en bestuurslid Trudy van den Berg is ze verantwoordelijk voor de organisatie van de vriendenbijeenkomsten. Vaste bezoekers kennen haar; ze is bijna altijd aanwezig. “Mijn man en ik zijn al heel lang vriend. Toen er bestuursleden werden gezocht heb ik mij opgegeven. Het is mooi en leuk werk. Euthanasie past bij mij, lang lijden niet.”
Lobsang Jap-A-Joe: “Ik mis het contact met de vrienden; de gesprekken met deelnemers, hun verhalen en de warme reacties”.
Coronaproof
Een ander bekend gezicht voor bezoekers van de vriendenbijeenkomsten is Lobsang Jap-A-Joe (30), coördinator informatiedienst, nascholing en vrienden bij Expertisecentrum Euthanasie. Om ruimte te maken voor collega’s uit de patiëntenzorg werkt hij sinds het uitbreken van de coronacrisis thuis. “Het kantoor in Den Haag werd coronaproof gemaakt en is nu te klein voor alle medewerkers. In het begin moest ik wel wennen, maar thuiswerken heeft ook een voordeel: ik kan mij beter focussen.” Wat hij het meest mist? “Het contact met de vrienden; de gesprekken met deelnemers, hun verhalen en de warme reacties. Hopelijk kunnen we weer snel vriendenbijeenkomsten organiseren.”
Vragen? Stel ze!
Heeft u een vraag voor een arts, een verpleegkundige of de bestuurder van Expertisecentrum Euthanasie? Een vraag voor het bestuur van de Stichting VvEE? Laat het ons weten!
Bel 070 891 26 21 of stuur vóór 1 augustus 2020 een e-mail naar vrienden@expertisecentrumeuthanasie.nl. Eind september verschijnt een extra editie van Vrienden voor het leven, waarin we zoveel mogelijk vragen beantwoorden.