Symposium: 10 jaar Expertisecentrum Euthanasie

Op 12 oktober vierde Expertisecentrum Euthanasie haar 10-jarig jubileum met een symposium in het Singer Museum Laren. Het was een mooie middag met 175 collega’s, oud-collega’s en stakeholders. Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie waren er via een livestream bij. We blikken terug op het ontstaan, de veranderingen, en in het bijzonder de betekenisvolle verhalen.

Lees verder

Vriendennieuws

Vriendenbijeenkomsten en webinars

Symposium 10 jaar EE terugkijken

Standpunt euthanasie bij wilsonbekwaamheid

Even mailen met…Milo Warmerdam

Waarnemend huisarts Milo Warmerdam volgde de nascholing ‘euthanasie in de praktijk’ die dankzij de steun van de vrienden tot stand is gekomen. Hoe was het voor hem om in het begin van zijn carrière kennis te maken met euthanasie?

Bestellen: Ook dokters gaan dood

Jenne J. Wielenga heeft als medisch specialist en als arts en medisch manager bij Expertisecentrum Euthanasie veel stervensprocessen van dichtbij meegemaakt. Toen zijn eigen dood dichterbij kwam, realiseerde hij zich dat hij van zijn patiënten geleerd had vrede te vinden in de eindigheid van het leven.

Even mailen met…Geert Smid

Bijzonder hoogleraar Geert Smid deed onderzoek naar “Rouw na zelfdoding en euthanasie wegens psychische aandoeningen”. Nabestaanden na euthanasie hadden minder ernstige rouwsymptomen en rouwervaringen dan nabestaanden na zelfdoding.

Columns

Vlag
Ze kan ons thuis niet ontvangen, thuis voelt ze zich niet veilig met vreemden in huis. In de spreekkamer van haar steunen toeverlaat, sociaal psychiatrisch verpleegkundige Linda, kan het wel. We zitten tegenover haar in een kleine steriele kamer. Een frêle vrouw, sportief gekleed, schuchtere blik. Ze begint te ‘ratelen’ zodra we een vraag stellen. Mechanisch en monotoon, alsof ze de woorden van iemand anders heeft geleend. De woorden leiden een eigen leven, contact maakt ze nauwelijks, er is angst in haar ogen. Af en toe lijkt ze ons letterlijk te verliezen. Later zou ze zeggen dat ze ‘uitcheckt’ als het haar teveel wordt.
Lees verder
Meer Columns

Blijf op de hoogte met onze vriendennieuwsbrief

Ontvang 3 keer per jaar de nieuwsbrief 'vrienden voor het leven' in uw mailbox