Relatiebeheerder Wilma Drager-Visee zoekt de gemeenschappelijke deler

Wilma gaat het gesprek aan met psychiaters en andere beroepsgroepen om hen te laten weten hoe het expertisecentrum hen kan ondersteunen op het gebied van euthanasie. Met als uiteindelijk doel dat meer professionals een euthanasieverzoek van hun patiënt zelf kunnen en willen onderzoeken.

Lees verder

Vriendennieuws

Bestellen: Ook dokters gaan dood

Jenne J. Wielenga heeft als medisch specialist en als arts en medisch manager bij Expertisecentrum Euthanasie veel stervensprocessen van dichtbij meegemaakt. Toen zijn eigen dood dichterbij kwam, realiseerde hij zich dat hij van zijn patiënten geleerd had vrede te vinden in de eindigheid van het leven.

Even mailen met…Geert Smid

Bijzonder hoogleraar Geert Smid deed onderzoek naar “Rouw na zelfdoding en euthanasie wegens psychische aandoeningen”. Nabestaanden na euthanasie hadden minder ernstige rouwsymptomen en rouwervaringen dan nabestaanden na zelfdoding.

Documentaire: Voorgoed samen

Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van elkaar. Ze willen niet ondraaglijk lijden en besluiten gezamenlijk uit het leven te stappen.

De zorgvuldigheidseisen, welke zijn dat precies?

In de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl), veelal de Euthanasiewet genoemd, staan zes ‘zorgvuldigheidseisen’ waaraan de arts moet voldoen als hij euthanasie wil verlenen. Welke eisen zijn dat?

Wat bedoelt u met ‘Laat mij maar inslapen’?

“Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze willen ‘inslapen’ zonder dat ze weten wat ze daarmee precies bedoelen.” Psycholoog Leonie Vogels, voorlichter bij de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie, over de verschillen tussen palliatieve zorg, palliatieve sedatie en euthanasie.

Even mailen met…Rosalie Pronk

Ethicus Rosalie Pronk deed onderzoek naar euthanasie in de psychiatrie. “Patiënten gaven aan dat het kunnen bespreken van hun wens niet leidt tot hopeloosheid, maar juist tot een ervaren gevoel van ruimte en erkenning.”

Columns

Krans
Een gesprek met Chantal blijkt een balanceeract voor gevorderden. Er zijn veel vragen die verkeerd vallen, er zijn veel antwoorden die verpakt worden in opstandigheid en boosheid: dan schiet ze overeind, haar stem heeft wél kracht. We worden op de proef gesteld, Edith en ik. Of wij misschien ook afhakers zijn. Of wij haar ook in de steek zullen laten.
Lees verder
Meer Columns

Blijf op de hoogte met onze vriendennieuwsbrief

Ontvang 3 keer per jaar de nieuwsbrief 'vrienden voor het leven' in uw mailbox