Wat bedoelt u met ‘Laat mij maar inslapen’?

“Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze willen ‘inslapen’ zonder dat ze weten wat ze daarmee precies bedoelen.” Psycholoog Leonie Vogels, voorlichter bij de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie, over de verschillen tussen palliatieve zorg, palliatieve sedatie en euthanasie.

Lees verder

Vriendennieuws

Documentaire: Voorgoed samen

Loes (88) en Monique (74) houden al een halve eeuw zielsveel van elkaar. Maar sinds de dementie van Monique en de spierziekte van Loes zijn ze meer dan ooit afhankelijk van elkaar. Ze willen niet ondraaglijk lijden en besluiten gezamenlijk uit het leven te stappen.

De zorgvuldigheidseisen, welke zijn dat precies?

In de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl), veelal de Euthanasiewet genoemd, staan zes ‘zorgvuldigheidseisen’ waaraan de arts moet voldoen als hij euthanasie wil verlenen. Welke eisen zijn dat?

Even mailen met…Rosalie Pronk

Ethicus Rosalie Pronk deed onderzoek naar euthanasie in de psychiatrie. “Patiënten gaven aan dat het kunnen bespreken van hun wens niet leidt tot hopeloosheid, maar juist tot een ervaren gevoel van ruimte en erkenning.”

Vriendenbijeenkomsten en webinars 2022

Webinar ‘Euthanasie bij psychiatrie’

Even mailen met…Brenda Ott

Als huisarts en kaderarts ouderengeneeskunde houdt Brenda Ott zich veel bezig met het levenseinde. De proactieve zorgplanning in Nederland moet beter, vindt ze. “Het artikel Gun patiënt zijn einde, geschreven door een ambulancechauffeur, raakte mij jaren geleden in het hart.

Columns

Loesje
Ze is tegendraads vanaf het allereerste moment. Ik ben alleen, het is een verkennend bezoek. Haar woonkamer lijkt een uitdragerij, overal hoog opgestapelde dozen. Ze zit op een finaal versleten grijze bank, draagt een zwarte pet, onder handbereik shag en een asbak vol peuken. De gordijnen zitten potdicht. Ik moet maar niet op de rotzooi letten. Dat doet ze zelf ook niet.
Lees verder
Meer Columns

Blijf op de hoogte met onze vriendennieuwsbrief

Ontvang 3 keer per jaar de nieuwsbrief 'vrienden voor het leven' in uw mailbox