De consulent euthanasie: 15 praktijkvoorbeelden

Duizenden artsen en medisch specialisten hebben vandaag het boek 'U staat er niet alleen voor | Zorgprofessionals over hun ervaringen met de consulent van Expertisecentrum Euthanasie' ontvangen, als bijlage bij het tijdschrift Medisch Contact. In het boek worden vijftien praktijkvoorbeelden beschreven die laten zien welke begeleiding onze consulenten bieden, en aan wie.

Met de uitgave wil het expertisecentrum meer artsen inspireren om euthanasieverzoeken zelf op te pakken, desgewenst met de begeleiding van een van onze consulenten. Bestuurder Sonja Kersten: “De meeste patiënten worden immers het liefst door hun eigen behandelaar geholpen, die hij of zij vaak al jaren kent.”
Het aantal artsen dat een consulent inschakelt, neemt toe. In 2019 begeleidden consulenten 196 artsen, vorig jaar 309 en dit jaar nu al bijna 400. “Dat is goed nieuws voor iedereen met een euthanasieverzoek en het past bij onze strategie als expertisecentrum: meer overdracht van kennis en ervaring, meer scholing en begeleiding van reguliere behandelaren.”
Er werken momenteel zestien consulenten (gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen) bij het expertisecentrum. Is een situatie zeer complex? Dan is Expertisecentrum Euthanasie het vangnet dat een verzoek over kan nemen.

De digitale versie van ‘U staat er niet alleen voor | Zorgprofessionals over hun ervaringen met de consulent van Expertisecentrum Euthanasie’ kunt u hier downloaden.

Uitgave en verspreiding van ‘U staat er niet alleen voor | Zorgprofessionals over hun ervaringen met de consulent van Expertisecentrum Euthanasie’ zijn mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie.