Aantal euthanasieverzoeken stijgt naar recordhoogte

Het aantal hulpvragen bij Expertisecentrum Euthanasie - voorheen de Levenseindekliniek – stijgt naar een recordhoogte. Vergeleken met 2018 is er sprake van een stijging van 15 procent. Dat is opmerkelijk, omdat eerder juist sprake was van een stabilisatie.

Tussen 2012 en 2017 heeft Expertisecentrum Euthanasie te maken gehad met een continue toename van het aantal euthanasieverzoeken. Daarna bleef het aantal hulpvragen ongeveer gelijk, met een gemiddelde van 210 per maand. “Dit jaar ontvangen we maandelijks zo’n 256 hulpvragen”, stelt bestuurder Steven Pleiter. “In juli hadden we zelfs een recordaantal aanmeldingen van 308. Er is duidelijk iets aan de hand met de euthanasiezorg in Nederland. Artsen zijn terughoudender geworden; ze sturen meer patiënten naar ons door.”

Sinds de oprichting ontving de organisatie 11.952 hulpvragen, waarvan er 3.166 konden worden ingewilligd. Pleiter: “De cijfers tonen aan dat er nog altijd een toenemende behoefte is aan een organisatie gespecialiseerd in euthanasiezorg.”